NAJLEPSZE PRZEPISY NA DANIA Z WYCISKARKI WOLNOBROTOWEJ

Autor: Miss Ferreira
gotowanie z resztek

To już prawie trzy miesiące odkąd gościmy w domu wyciskarkę, wracam zatem z obiecanym wpisem o popisowych daniach i sposobach na wykorzystanie wytłoczyn.
Nasza wyciskarka jest w użyciu niemal bez przerwy. Dlaczego? Bo używamy jej do wielu rzeczy.
Kiedy opublikowałam pierwszy wpis, od razu pojawiły się złośliwe komentarze „pff, tyle pieniędzy za coś, co robi sok?”.
No właśnie, wyciskarka to w ogóle nie jest urządzenie, które tylko zrobi sok. Ja bym powiedziała, że jest rodzaj robota kuchennego, który posiada dużo funkcji i można zrobić z niego użytek na wiele sposobów. A więc nie tylko wyciskarka do soków, ale urządzenie, które robi koktajle, desery, mleko roślinne, pełni funkcję zaawansowanej tarki (my robimy w niej placki ziemniaczane, ale o tym za moment) oraz robi drinki!
Już na wstępie powiem Wam, że jeżeli mieliście w planach zakup wyciskarki Kuvings, to szczerze polecam. W pierwszym wpisie „Czy warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową” przeczytacie, czy łatwo się ją myje, czy jest bezpieczna dla dzieci, czy głośno pracuje.
Dziś napiszę Wam o jej możliwościach.
A za rekomendację niech posłuży komentarz mojego znajomego hotelarza: „Testowana w hotelu od dwóch lat. Sprzęt nie do zajechania. Dziennie robiła po 150 soków na śniadanie w ciągu trzech godzin.”
I nie, nie jest to wpis który powstał we współpracy, ale na Waszą prośbę. To drogi sprzęt, taki wydatek trzeba przemyśleć, pytaliście, żebym opisała wrażenia po dłuższym czasie użytkowania.
[jeżeli interesuje Was zakup, zniżkę w wysokości 240zł znajdziecie na końcu wpisu]

zdrowe odżywianie

CZEGO NIE WIECIE O SWOJE WYCISKARCE? (być może)
Zabawne, ale dostaję sporo wiadomości od czytelników, którzy posiadają wyciskarkę Kuvings, a nie mieli pojęcia o wielu jej funkcjach. Pozwólcie zatem, że opowiem Wam, czego prawdopodobnie nie wiecie.

1. Wyciskarka posiada trzy różne sitka
I każde z nich służy do czegoś innego… Sitko podstawowe oczywiście wyciska sok z warzyw i owoców. Kolejne sitko, które być może schowaliście w czeluściach szafki kuchennej, bo wygląda bardzo podobnie (może to zapasowe?), to sitko do koktajli. Idealnie się sprawdzi do wszystkich miękkich owoców, z których trudno wycisnąć sok, jak banany czy awokado.
Również ono przyda się do robienia gęstych deserów, nawet czekoladowych. I tu uwaga! Czy wiecie, że robiąc koktajle, możecie wymieszać składniki z mlekiem, a następnie chochlą wlewać je do wyciskarki aż powstanie koktajl?
I ostatnie sitko, które nie do końca nim jest, bo posiada tylko jeden większy otwór, służy do robienia lodów.
Zajrzycie więc teraz do swoich przepastnych szafek kuchennych, odkopcie pozostałe sitka i do dzieła !

sitka do wyciskarki

2. Wyciskarka służy do robienia mleka roślinnego
Ja sama byłam tym zaskoczona i wyczytałam dopiero w książce z przepisami Kuvings.
Jeżeli nie pijecie zwierzęcego mleka, to wystarczy na trzy godziny namoczyć wybrane orzechy w wodzie, a następnie wlać je powoli wraz z wodą do wyciskarki, aż powstanie z nich mleko.
Z pulpy po orzechach można zrobić pyszne batony. Wystarczy je uprażyć, zmieszać z miodem lub sokiem, dodać suszone owoce, rozsmarować powstałą masę na blaszce do ostygnięcia, a następnie pokroić na batony. Voila! (Do zrobienia mleka wystarczy tradycyjne sitko).

3. Wyciskarka zrobi pyszne drinki
Przyznam szczerze, że jeszcze nie wypróbowałam tej funkcji, bo drinki pasują mi tylko do wyższej temperatury za oknem, ale niech tylko przyjdzie cieplejszy dzień, zwiastujący lato, a uczczę go Tequilą Sunrise, jabłkowym Martini i miętowym mohito!
Potem pewnie nic nie będę pamiętać.
Oczywiście drinki z wyciskarki mogą być po prostu bezalkoholowe.

4. Do wyciskarki można dodawać ugotowane warzywa
Tak właśnie. Jeżeli użyjecie sitka do koktajli, to na przykład możecie zrobić kotlety z warzyw z zupy, albo zupy kremy.

5. Do wyciskarki możecie wrzucać również mrożone warzywa
Nie tylko surowe, ugotowane, ale mrożone też. Wyjmijcie je tylko dwadzieścia minut wcześniej z zamrażarki. Podobnie jak te ugotowane są doskonałym materiałem na zupy, kotlety i co tam jeszcze sobie wymyślimy 🙂

wyciskarka kuvings

CO ZROBIĆ Z WYTŁOCZYN PO SOKACH?

To pytanie, które pojawia się najczęściej i mnie też najbardziej frapowało. Przyznam, że teraz mam fazę odkrywcy i prawie codziennie mam jakiś nowy pomysł, co z tej pulpy możemy zrobić.
Jeżeli jesteście zaprawionymi w boju ekologami, to ta pulpa będzie dla Was wyzwaniem, ale też fajną zabawą.
Ja niemal codziennie myślę „no dobra, mam pulpę, co mogę zrobić z niej na obiad?”.
Ostatnio dzieci ciągle zadają jedno pytanie „mamo, a to też jest z wyciskarki?”

Pamiętajcie, że pulpa ma dużo błonnika i nadal jest wartościowym składnikiem potraw.
Dlatego polecam Wam poświęcić minutę dłużej i na przykład jabłka pozbawić gniazd nasiennych i ogonków. Jeśli planujecie dodać pulpę jabłkową do ciasta, to warto również obrać jabłka ze skórki, albo wytłoczyny ze skórką jeszcze raz zmielić, na przykład blenderem.
Ja zrobiłam raz ciasto, którego niestety nie dało się jeść, bo skórki jabłka były bardzo twarde i nie zmiękły podczas pieczenia.

Polecam Wam również wrzucać warzywa po kolei, tak żeby pulpa powstawała warstwowo. Czyli przykładowo marchewki, jabłka, cytrusy.
Dzięki temu z czystej marchewki można zrobić ciasto marchewkowe, z jabłek smalec, a cytrusy będzie łatwo oddzielić i wyrzucić, bo niestety wytłoczyny z nich są gorzkie i mogą zepsuć smak potrawy.

1. Kotlety z wytłoczyn
To oczywiście top jeden na pomysły, co zrobić z wytłoczyn. Swoje pierwsze kotlety zrobiłam z całego pojemnika wytłoczyn ze skórkami i pestkami, a i tak były przepyszne.
Dodałam do nich jedynie podsmażoną cebulkę, sporo przypraw, jajo i trochę kaszy kuskus.
To był obiad z samych resztek.
Pamiętajcie jednak, że kiedy macie już wytłoczyny, możecie przepuścić przez wyciskarkę kolejne warzywa i szaleć.
Polecam Wam na przykład brokuły, słodkie i zwykłe ziemniaki, kalafior. Do wyciskarki możecie też wrzucić cebulę, wtedy Wasze dzieci nie mają szans zauważyć, co jedzą, bo sami nigdy nie poszatkujecie jej tak drobno. Czosnek też odnajdzie się w wyciskarce wybornie!
(przepisy na nasze ulubione kotlety na końcu wpisu).

2. Zupy i sosy
Wytłoczyny z marchewki, pietruszki, selera, cebuli są doskonałym dodatkiem do zup lub bazą do nich. Możecie je zagotować i przyprawić lub podsmażyć dla smaku i następnie zagotować.
Można również zmiksować je dodatkowo blenderem na zupy kremy.
Ogranicza Was naprawdę tylko wyobraźnia, a ja polecam błyskawiczną zupę.
Wytłoczyny gotujemy, dodajemy ulubioną mieszankę warzyw mrożonych, odrobinę kaszy, przyprawiamy i gotowe (to taki obiad na ten dzień, kiedy miotacie się między home officem, home liceum i home pralnią i jeszcze wypadałoby coś ugotować).
Wytłoczyny można też zamrozić, jeśli danego dnia nie macie czasu i lub ochoty ich przetworzyć. Wiem, że niektórzy robią z nich naturalne kostki rosołowe, ale ja jeszcze nie próbowałam.
Wytłoczyny to też baza pod wszelkie sosy, pamiętajcie, że możecie je dodatkowo zblendować na gładką masę. U nas hitem okazało się marchewkowe spaghetti. Na dodatek jest to danie wegańskie (no, chyba że na koniec posypiecie parmezanem jak ja :D, przepis w dalszej części wpisu).

3. Ciasta i chleb
Naszym ulubieńcem jest marchewkowe o pomarańczowym aromacie z bitą śmietaną. No niebo w gębie i na jednym kawałku się nie kończy.
Na bazie tego przepisu można również zrobić ciasto marchewkowo-jabłkowe z dodatkiem orzechów włoskich.
Jeżeli samodzielnie pieczecie chleby, możecie śmiało dodać wytłoczyn z soku.
W internecie jest dużo przepisów na batony i kulki mocy. Niestety nie zmieszczę w dzisiejszym wpisie wszystkiego, ale podrzucam Wam tropy.

4. Pasta na kanapki
Przyznam, że dopiero zaczęłam przygodę z pastami z wytłoczyn, a moim największym odkryciem ostatnich dni jest smalec z resztek po jabłkach. Nawet mój mąż, wielbiciel mięsa przyznał, że smakuje tak, że aż trudno uwierzyć, że to same rośliny, a jednak.
W najbliższym czasie zamierzam wypróbować pastę w stylu ajwaru, czyli do marchewki dodać paprykę. Podejrzewam, że takie pasty doskonale sprawdzą się też do chrupiacych przekąsek 😉

5. Farsze
Wytłoczyny aż się proszą, żeby zrobić z nich masę, chociażby do pierogów.
Marchewkę można podsmażyć z dużą ilością cebuli i czosnku, do tego szpinak, trochę kaszy, suszone pomidory, do wystudzonej masy dodać jajko i voila farsz na pierogi gotowy.
Wytłoczyny z marchewki i jabłka można usmażyć z cebulą i grzybami, dodać pieczarki i mamy farsz, który ja zawijam w ciasto francuskie, piekę i powstaje przekąska idealna do czerwonego barszczu.

6. Tarty i quiche
Jeśli lubicie takie dania, to wytłoczyny będą idealnym wypełniaczem. Ja do tart dodaję niemal wszystko, co mam pod ręką 😉 Zazwyczaj moment smażę, czekam, aż wystygnie, dodaję jogurt naturalny i kilka jajek. Jeżeli akurat mam w lodówce ciasto francuskie, jest to jeden z szybszych obiadów.

7. Kompost/nawóz
Pamiętajcie, że wytłoczyny z wyciskarki świetnie się kompostują i nadają jako nawóz. Ja jeszcze nie mam w tej materii doświadczenia, ale internet przyjdzie Wam z pomocą.
Woda z mytej wyciskarki nadaje się do podlewania kwiatów, jest świetną odżywką.

NASZE HITOWE PRZEPISY NA WYTŁOCZYNY Z WYCISKARKI

placki ziemniaczane z wyciskarki

Placki ziemniaczane z jogurtem i wędzonym łososiem
Wyciskarka idealnie nadaje się do robienia placków ziemniaczanych. Są po prostu przepyszne, ze względu na konsystencję, która nie potrzebuje dużej ilości mąki. Można powiedzieć, że takie placki są jeszcze bardziej ziemniaczane.

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 1 duża cebula
– kilka ząbków czosnku
– odrobina mąki
– 1 jajko
– jogurt naturalny
– wędzony łosoś
– szczypiorek i koperek

Wykonanie:
1. Ziemniaki cebulę i czosnek partiami wrzucamy do wyciskarki (zgadza się, cebulę i czosnek możecie wrzucić do wyciskarki)
2. Do powstałej masy dodajemy trochę powstałego soku (ile? tak, żeby masa nie była zbyt wodnista, ok 1/3 powstałego soku)
3. Przyprawiamy solą i pieprzem
4. Dodajemy jajko i w miarę potrzeby mąkę, tak żeby masa nie była zbyt wodnista
5. Placki smażymy na głębszym oleju
6. Na koniec dekorujemy jogurtem i łososiem oraz posypujemy szczypiorkiem i koperkiem

wegańskie spaghetti z marchewki

Spaghetti z wytłoczyn po marchewce

Składniki:
– 200g pulpy marchewkowej
– 1 duża cebula
– trzy ząbki czosnku
– 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego
– pół szklanki wody
– przyprawy (duuużo przypraw): pół łyżeczki kuminu, łyżeczka papryki wędzonej, pół łyżeczki curry, pół łyżeczki kurkumy, pieprz, sól, sos sojowy – 3 łyżki, łyżeczka cukru

Wykonanie:
1. Cebulę z czosnkiem smażymy na złoto
2. Dodajemy marchewkę, chwilę smażymy i dorzucamy wszystkie przyprawy
3. Dodajemy wodę, koncentrat i czekamy, aż wszystko się zagotuje
4. Na koniec dodaję oliwę i natkę pietruszki (jeśli nie lubicie, nie dodawajcie)
5. Makaron gotujemy al dente, serwujemy z sosem, polecam posypać parmezanem

smalec wegański z wyciskarki

Smalec z wytłoczyn po jabłkach
Składniki:
– 200g wytłoczyn z jabłek
– dwie duże cebule
– puszka białej fasolki
– majeranek, sól, pieprz

Wykonanie:
1. Poszatkowane drobno cebule smażymy na złoto
2. Dodajemy wytłoczyny z jabłek, smażymy chwilę razem
3. Następnie zmniejszamy temperaturę do bardzo małej i dusimy cebulę z jabłkami,aż skórki jabłek zmiękną
4. Fasolę blendujemy (z zalewą z puszki)
5. Cebulę i jabłka łączymy z fasolką, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem

kotlety z wyciskarki

Kotlety z wytłoczyn
Składniki:
– ok 400g pulpy (może być marchewkowa z jabłkiem, ale z przewagą marchewki)
– 3/4 szklani ugotowanej kaszy kuskus
– garść poszatkowanego jarmużu
– 1 mała cebula (można ją wcześniej podsmażyć)
– 1 jajko
– opcjonalnie trochę mąki lub bułki tartej dla zagęszczenia ciasta
– sól, pieprz

Wykonanie:
1. Cebulę drobno siekamy i mieszamy ze sobą wszystkie składniki
2. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy z obu stron na złoto

PS Pamiętajcie, że w wypadku kotletów, ogranicza Was tylko wyobraźnia. Cokolwiek wrzucicie, będzie ok. Jedynie konsystencja musi nadawać się do smażenia. Polecam też wrzucić do wyciskarki jakieś warzywa i dodać je do pulpy np. brokuły 🙂

ciasto marchewkowe z wyciskarki


Ciasto marchewkowo-pomarańczowe

To jest absolutny sztos, ciasto znika zaraz po ostygnięciu.
Składniki (pamiętajcie, żeby miały temperaturę pokojową);

– ok 300g pulpy marchewkowej
– 1 pomarańcza
– 3 jajka
– 200g drobnego cukru (może być cukier puder)
– 200g mąki
– 150 ml oleju
– łyżeczka cynamonu
– łyżeczka proszku do pieczenia
– śmietanka 30%
– dwie łyżeczki cukru pudru

Wykonanie
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
2. Cienkim strumieniem wlewamy olej
3. Suche składniki (mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia) mieszamy w osobnej misce
4. Na tarce ścieramy skórkę z pomarańczy
5. Do pulpy marchewkowej wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy trochę startej skórki, mieszamy
6. Do ubitych jajek delikatnie dodajemy startą marchewkę, a następnie suche składniki
7. Przekładamy wszystko do formy (u mnie okrągła o średnicy 28cm) i pieczemy ok godziny w 170 stopniach (do suchego patyczka)
8. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy na wystudzone ciasto, na wierzch sypiemy trochę startej pomarańczowej skórki

PS To przepis na bazie klasycznego ciasta marchewkowego, możecie więc dodać orzechy, ulubione bakalie, a zamiast śmietany klasycznie serek philadelphia.

lody z wyciskarki

Lody z wyciskarki
To nieustannie hit w naszym domu. Niedawno ulepszyłam stare przepisy i teraz lody smakują jak z najlepszej lodziarni. Serio.
Ostatnio polecałam Wam zmieszać owoce z serkiem waniliowym Danio.
Tym razem wypróbowałam serek mascarpone i dodałam miodu. Niebo!
Pamiętajcie, że do lodów możecie dodawać orzechy, bakalie, a nawet czekoladę – tak, tak, to wszystko nadaje się do wyciskarki.

lody domowe

Lody śmietankowo owocowe:
Składniki:
– Paczka ulubionych mrożonych owoców
– 500ml serka mascarpone
– kilka łyżek dobrego miodu (ile? Zależy od gustu, u nas to było 6 dużych łyżek)

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i mrozimy.
2. Kiedy zamarzną, wyjmujemy je z zamrażarki, chwilę czekamy, aż masa przestanie być bardzo twarda
3. Kroimy ją na kawałki, które zmieszczą się w wyciskarce
4. Robimy lody
Voila!

Bardzo się cieszę, że w naszym domu zagościła wyciskarka Kuvings. Sumiennie pijemy soki od trzech miesięcy i jestem przekonana, że dzięki temu pochłaniamy o wiele więcej warzyw i owoców niż kiedykolwiek, wspaniały skutek uboczny to moja głowa pełna baby hair.
Nadal uważam, że być może największą zaletą tego sprzętu jest cicha praca. To zachęca do użytkowania go w każdej sytuacji. Przyznam, że nawet kiedy piekę, zastanawiam się, czy przypadkiem nie da się ciasta zrobić bez robota, który hałasuje.
Mycie również jest łatwe, zwłaszcza w porównaniu z sokowirówką.
Na moim stories znajdziecie zapisaną relację z użytkowania wyciskarki, między innymi zobaczycie, jak się ją myje.
Jeśli wahacie się, czy zainwestować w wyciskarkę, warto.
Jeżeli nigdy nie braliście tego pod uwagę – warto przemyśleć.
A cena? Cóż, na pierwszy rzut oka nie jest mała, ale myślę, że szybko się zwraca.
Wydajemy wielokrotność tej kwoty na telefony, które posłużą znacznie krócej.
Cena zależy więc od punktu widzenia.

Nadal mam dla Was kod rabatowy, z którym kupicie wyciskarkę Kuvings Evo820 Plus 240zł taniej.
Wystarczy, że KLIKNIECIE TU.

wyciskarka do soków
sok z wyciskarki

Podobne posty

5 komentarzy

Ela 23 marca, 2021 - 8:56 am

Sara dziękuję Ci za ten post! Od jakiegoś czasu testuję wyciskarkę, co prawda z innej firmy, ale dylemat ten sam: co zrobić z resztkami. Czytałam już dużo postów na różnych blogach, ale żaden nie był tak przydatny oraz inspirujący jak Twój!

Odpowiedź
Miss Ferreira 24 marca, 2021 - 8:14 am

O, jak miło, dziękuję <3

Odpowiedź
Karrrolka 23 marca, 2021 - 2:06 pm

Wyciskarka to moja miłość. Od 5 miesięcy mam taką z Lidla za 250zl i jest genialna. Wcale nie trzeba dużo inwestować aby pić zdrowe soki…

Odpowiedź
Miss Ferreira 24 marca, 2021 - 8:14 am

Jeśli się sprawdza to super, na zdrowie 🙂

Odpowiedź
OLA 26 marca, 2021 - 7:10 pm

ja mam wyciskarke Tefal juice&clean,jest super mam ze dwa lata,czysci sie sama ,ta Twoja troszke dla mnie za droga.

Odpowiedź

Pozostaw odpowiedź Miss Ferreira Cofnij odpowiedź