Pamiętacie ten odcinek Przyjaciół, w którym Phoebe robi przepyszne ciasteczka? Zapytana, o to, dlaczego piecze je tak rzadko, odpowiada, że to po prostu nie fair wobec pozostałych ciastek.
I tak właśnie jest z tymi maślanymi ciastkami. Od Was zależy, czy zrobicie je, czy nie, bo z pewnością pozostałe ciastka będą się z tym źle czuły.
Chyba najbardziej fascynująca jest tu lista składników, uwaga skupcie się! Masło, mąka, cukier puder. I tyle.
Mogłabym Wam zachwalać te ciastka pod niebosy, ale nie będę. Sam przez siebie przemawia fakt, że z całej rodziny najwięcej, czyli całą blachę zjadł pies. Doprawdy nie wiem, skąd przyszło mu do głowy, że skoro wystawiłam przed dom blachę z parującymi ciastkami, to zapewne dla niego, pewnie jeszcze czekał na cappuccino.
Cudem uratowałam tych kilka ciastek przed łakomczuchami, żeby zrobić dla Was zdjęcia.
W kwestii smakołyków najbardziej ufam Moim Wypiekom, tam też znalazłam przepis, który wykorzystaliśmy podczas środowych zajęć kulinarnych.
Czego potrzebujecie:
120g masła
szklanka mąki
3 łyżki cukru pudru (a nawet mniej)
Wykonanie:
Wszystko zagniatamy na gładką masę, na 30 minut umieszczamy w foli spożywczej w lodówce. Po tym czasie formujemy ciasteczka.
Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
Jako główne danie podczas wczorajszej lekcji gotowania zrobiliśmy szaszłyki, ale niestety zostały same patyki, które są niefotogeniczne i zupełnie nie oddają tej potrawy 😀
7 komentarzy
Będzie się robić 🙂 dzięki za podpowiedź!
Ja tez najbardziej w kwestii wypieków ufam Moim Wypiekom. Polecam Ci przepis na biszkopt, uwaga – zrzucany po upieczeniu z 30 cm;)
https://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii
No i zainspirowana Twoimi wpisami o gotowaniu/pieczeniu z dziećmi – ostatnio piekłam szarlotkę razem z moją Sarą:) Pozdrawiam ciepło:)
Już czuję ich maślany zapach :D!!!
Cześć,
Jeśli tylko mam masło w lodówce, to dziś je robię!
Pozdrawiam,
Kasia
Jak to jest możliwe że te ciastka się udają? Mi się wszystko rozpuscilo wyszła breja…
Co to za książka? Piękne ilutsrajce
http://missferreira.pl/wp-content/uploads/2015/12/P1010239.jpg
Wygląda przepysznie 🙂 Zdjęcia zachęcają do zrobienia