MAKARON Z ŁOSOSIEM, CZYLI CO UGOTOWAĆ, JEŚLI NIE UMIESZ GOTOWAĆ

Uwielbiam szybkie i proste dania. Jeśli chodzi o gotowanie (i nie tylko) jestem człowiekiem niecierpliwym. Nie dla mnie potrawy etapowe, szykowane godzinami, dniami czy tygodniami.
Ostatnio syn przyjaciół zaproponował mi wspólne robienie pierniczków. Czemu nie? – pomyślałam, gdy ten zaczął opowiadać mi znany mu przepis. Wszystko w moich myślach szło gładko, do momentu, kiedy wyrzekł pamiętne zdanie „gotowa masa musi odleżeć trzy miesiące”.
– Franek! – zawołałam – ale ty do nas przyjechałeś tylko na tydzień.
I wtedy przypomniała mi się sytuacja, kiedy wyskoczyłam z przyjaciółką na szybki lunch. Wchodzimy do knajpy, studiujemy menu. Podchodzi kelnerka i pytamy o jedno z dań. Na to ona, że trzeba będzie trochę poczekać. Dopytujemy ile. Ona trochę się waha, chwilę myśli i odpowiada: „no szef mówi, że tak ze dwa tygodnie”.
Na to my ze stoickim spokojem: „to my nie możemy tyle czekać, mamy najwyżej 30 minut”.
Dopiero na ulicy umarłyśmy ze śmiechu, ale jakiś miły przechodzień nas reanimował.

Natomiast ideałem są dania szybkie, proste i efektowne.
To niedorzeczne, ale często towarzyszy mi takie uczucie, że trochę oszukuję gości. Skoro byłam w kuchni tylko pół godziny, to czy zasłużyłam na te komplementy? Czy danie prawdziwie szlachetne nie powinno być szykowane pół dnia przynajmniej?!
Dziś przed Wami danie, którego łatwość wykonania jest odwrotnie proporcjonalna do zachwytów nad nim.
Jeżeli chcecie zrobić na kimś wrażenie, a kuchnia jest dla Was obcym wymiarem, rekomenduję łososia w sosie śmietanowym.
Zdradzę też mały sekret – to ulubione danie mojego męża. Robię je zawsze z okazji rocznicy naszego ślubu. I czasem bez okazji, jeśli jest odpowiednia okazja 😉

Składniki (dla 4-5 osób)

– 250g łososia (może być więcej, sprawdzi się gotowy wędzony, świeżego trzeba upiec – niżej piszę jak*)
– opakowanie kurek (opcjonalnie)
– mała cebulka
– 3 ząbki czosnku
– 500ml śmietany 18% słodkiej
– dwie łyżeczki musztardy
– sól, pieprz świeżo mielony
– posiekana natka pietruszki
– opakowanie makaronu wstążki

Wykonanie:
Wstawiamy wodę na makaron. Makaron gotujemy bardzo al dente.
Cebulkę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na gorącym oleju na złoty kolor. Jeśli dodajecie kurki, to kiedy cebulka jest złota. 5 minut smażymy co chwilę mieszając.
Jeśli z kurek nie korzystacie, to na podsmażoną cebulkę od razu wlewamy śmietankę. Czekamy aż zgęstnieje. Dodajemy sól, pieprz i musztardę.
Zmniejszamy temperaturę pod patelnią do minimum i dodajemy kawałki łososia.
Dodajemy ugotowany al dente makaron. Przez 2-3 minuty całość zostawiamy razem na patelni, aż makaron przejdzie sosem.
Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki. Voila!

Do tego dania pasuje też bardzo rukola. Możecie dać więcej czosnku, jeśli lubicie. Można zrezygnować z cebuli, jeśli nie lubicie.
Zamiast musztardy można dać kawałek sera gorgonzola.

*Surowego łososia posypujemy solą, pieprzem. Wyciskamy sok z cytryny, skrapiamy oliwą. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 10 minut w 220 stopniach.

You may also like

6 komentarzy

  1. Makaron z łososiem to też i moje szybkie a efektowne danie! Tylko ja zamiast kurek dodaję pora a w sezonie także cukinię. I zamiast natki koperek – w dużej ilości! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.